CONGRESUL UIA DURBAN 2014

ARHITECTURA ALTUNDEVA

Cel de-al XXV-lea Congres Mondial al Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor, care va avea loc la Centrul Internaţional de Conferinţe din Durban, Africa de Sud, în perioada 3-7 august 2014, este o ocazie unică şi extrem de importantă pentru Africa de Sud să-şi prezinte dezvoltarea mediului construit în cei 20 de ani de democraţie, iar pentru practicienii, cadrele didactice universitare şi studenţii din întreaga lume să se implice în probleme de interes reciproc.

ARHITECTURA ALTUNDEVA

În explorarea altor mijloace de cunoaştere şi acţiune, în descifrarea vocilor multiple ale Arhitecturii, Congresul UIA 2014 va demonstra că Arhitectura este spaţială şi formală, dar şi, în egală măsură, politică, ideologică, economică şi teoretică.

CONGRESUL MONDIAL UIA 2014 ÎN AFRICA DE SUD

UIA 2014 va reuni arhitecţi din întreaga lume, care-şi vor dezbate preocupările şi interesele comune prin prisma unei lentile africane nedisimulate.

Caracterul divers şi multistratificat al oraşului Durban va influenţa Congresul UIA 2014, devenind un laborator viu al conceptului de ALTUNDEVA – celebrat ca antidot al asemănării datorate globalizării şi ca diversitate, facilitând coexistenţa diferenţelor şi informarea reciprocă. Congresul UIA 2014 va explora spaţiul, locul şi semnificaţiile lor conexe, confirmând rolul arhitecturii de forţă majoră ce poate fi folosită pentru edificarea unei vieţi mai bune pentru toţi.

DATE ŞI LOCAŢIE 

Congresul UIA

3-7 august 2014

Adunarea Generală UIA

8-10 august 2014

Ambele evenimente vor avea loc la Centrul Internaţional de Conferinţe din Durban (ICC), unul din cele mai avansate edificii multifuncţionale din lume şi din Africa, fiind dotat cu tehnologie de ultimă generaţie. 

ICC cuprinde şase săli de conferinţe care sunt interconectate, dar separate. Pereţii mobili permit realizarea unor configuraţii diferite de spaţiu. Alternativ, sălile pot fi deschise pentru a forma un spaţiu amplu cu locuri pentru 5 000 de delegaţi sau 7 000 de m² de suprafaţă plană, fără coloane. Împreună cu Centrul Expoziţional adiacent, ICC îşi poate dubla capacitatea, putând găzdui până la 10 000 de delegaţi. 

Centrul este dotat cu internet wi-fi, aer condiţionat şi două generatoare de curent.

SUB-TEME: ECOLOGIE, ADAPTABILITATE, VALORI

Titlul conferinţei, ALTUNDEVA – a căuta în altă parte noi metode de edificare a unui viitor mai bun – va fi explorat prin intermediul câtorva teme şi sub-teme, atent selectate, care afirmă rolul arhitecturii de conducere asumată. 

ECOLOGIE

Prima temă urmează să fie analizată prin prisma sub-temelor: TIMP, EVOLUŢIE şi RIO+20.

ADAPTABILITATE

Cea de-a doua temă va fi dezbătută prin intermediul sub-temelor: URGENŢĂ, REDUCEREA SĂRĂCIEI şi ECONOMIA SPAŢIALĂ. 

VALORI

Cea de-a treia temă va fi abordată din punctul de vedere al EXERCITĂRII PROFESIEI şi al EDUCAŢIEI.

INVITAŢIE PENTRU TRANSMITEREA DE PREZENTĂRI

Comitetul Ştiinţific este în curs de finalizare a detaliilor, iar invitaţia de a transmite prezentări va fi făcută publică pe site-ul Congresului, www.uia2014durban.org, precum şi prin alte mijloace mass-media, la începutul anului 2013.

CONCURSUL PENTRU STUDENŢI UIA 2014 

Concursul pentru studenţi UIA 2014 va oferi o platformă interesantă de cunoaştere a oraşului Durban. Punctele nodale şi şoselele oraşului au influenţat alegerea sitului pentru concurs, iar organizatorii acestuia au intrat în contact cu oamenii care înţeleg îndeaproape oraşul. Intersecţia Warwick este un punct central dinamic pentru transportul şi comerţul oraşului, unde diferenţele culturale co-există, iar aspectele formale şi cele informale interacţionează pe scară largă.

Concursul este conceput ca un proiect ce va fi lăsat moştenire, cu intenţia de a consolida o relaţie pe termen lung între profesie, factori de decizie şi comunităţi – poziţionându-i astfel pe profesionişti şi profesia ca parteneri pe termen lung în dezvoltarea oraşului.

Pentru actualizări privind concursul, vizitaţi rubrica Student Centre  de pe site-ul Congresului, www.uia2014durban.org 

Mai multe informaţii despre congres, Centrul Internaţional de Conferinţe, invitaţia de transmitere a prezentărilor, concursul pentru studenţi, precum şi despre oraşul Durban, locul de desfăşurare a acestor evenimente, puteţi găsi accesând site-ul Congresului UIA 2014: 

www.uia2014durban.org