TRIENALA DE ARHITECTURĂ EAST CENTRIC

Call for papers – Concursul de eseuri Discursuri Critice | Trienala de Arhitectură East Centric


2 martie 2016 - termenul de trimitere a formularului de înregistrare pentru concursul de eseuri

Discursuri critice. Concursul este organizat în cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric 2016,

cu tema «Drifting»

 

Concursul de eseuri îşi propune să stimuleze şi să promoveze discursul critic în arhitectură ca o necesitate fundamentală pentru arhitectura de bună calitate şi pentru deschiderea către şi dialogul cu publicul larg. Acestea reprezintă, de altfel, elementele structurante ale întregii Trienale. Concursul urmăreşte să pună evidenţieze idei şi formatori de opinie, să contureze concepte originale şi provocatoare şi, de asemenea, să promoveze exemplele de bună calitate în arhitectură.

Concursul oferă participanţilor posibilitatea de a aborda critic fenomenul arhitectural din Europa Centrală şi de Est. Prin intermediul eseurilor, autorii pot contura, detalia şi argumeta propria viziune privind arhitectura unei ţări, a mai multor ţări sau a întregii regiuni central-est europene şi/sau să realizeze o prezentare critică a proiectelor reprezentative realizate în secolul al XXI-lea.

Eseurile nominalizate vor fi prezentate de către autorii lor în cadrul Trienalei, oferindu-li-se astfel şansa de a-şi expune şi de a-şi susţine propriile idei în cadrul primei Trienalei de Arhitectură din Europa Centrală şi de Est, precum şi de a interacţiona cu oameni de cultură, arhitecţi, critici de arhitectură etc. prezenţi la eveniment.

Participanţii pot fi studenţi, critici de artă sau arhitectură, profesori, filosofi, teoreticieni, sociologi, arhitecţi, urbanişti, designeri cu aplecare către teorie etc., care pot articula un eseu critic despre arhitectura ţărilor din Europa Centrală şi de Est (o ţară, mai multe ţări sau întreaga regiune). Nu există restricţii privind vârsta, formaţia profesională sau naţionalitatea.

Participanţii trebuie să fie disponibili să participe la Trienala de Arhitectură East Centric pe 1 şi 2 octombrie 2016 pentru a-şi susţine eseurile, în situaţia în care se află printre nominalizaţi.

JURIU

Alberto Pérez-Gómez, președinte - Mexic

Luigi Pintacuda – Italia

Marko Sančanin – Croația

Arpad Zachi – România

Ana Maria Zahariade – România

 

Calendar: 

26 ianuarie – lansarea oficială a Trienalei

2 martie – termen-limită de înregistrare a participării // ecatriennale@gmail.com

20 aprilie – termen transmitere eseuri participante

1 iunie – anunţarea nominalizaţilor

 

ENTRY FORM ESSAY CONTEST 

OPEN CALL DISCURSURI CRITICE 2016

 

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi documentele ataşate sau să accesaţi www.east-centricarch.eu/triennale/open-call.

Trienala de Arhitectură East Centric este organizată de către Fundaţia Arhitext design – promotor şi producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» – partener strategic.

Despre Trienala de Arhitectură East Centric:

Trienala de Arhitectură East Centric este acel eveniment cultural necesar şi menit a deschide porţile către o colaborare strânsă între arhitecţii, teoreticienii, istoricii şi criticii de arhitectură din Europa Centrală şi de Est şi din întreaga lume, către reprezentarea şi prezentarea acestora atât unui public specializat cât şi publicului larg. Trienala de Arhitectură East Centric susţine şi promovează şi discursul critic atât al practicienilor cât şi al teoreticienilor, criticilor şi istoricilor de arhitectură. Diferitele formate de acţiuni din cadrul Trienalei (expoziţii, conferinţe, dezbateri, competiţii) conturează imaginea de ansamblu asupra multitidinii de discursuri existente în spaţiul central-est european, discursuri particulare, dar cu elemente comune, care trebuie cunoscute pentru încurajarea creşterii calităţii arhitecturii din regiune. 

În 2016, Trienala de Arhitectură East Centric are ca temă Drifting, o temă ce a fost aleasă în urma unor discuţii şi consultări între curatorul expoziţiei centrale, poetul, eseistul şi filozoful Bogdan Ghiu, echipa curatorială, şi echipa de consultanţi a Trienalei, formată din personaje marcante din domeniul arhitecturii şi din viaţa culturală românească şi internaţională. Mai multe detalii pe site-ul trienalei: www.east-centricarch.eu/triennale/