LIGHTS ON. CONCURS PENTRU ILUMINATUL DE SĂRBĂTORI A PIEȚEI MIHAI VITEAZU DIN CLUJ

In toamna acestui an (2015), un investitor privat a propus municipalității clujene să organizeze împreună un concurs care să aibă ca subiect Iluminatul de Sărbători al unei Piețe Publice din centrul orașului. Administrația a primit favorabil această solicitare și, în urma unor consultări, a fost aleasă Piața Mihai Viteazu, una dintre principalele spații publice ale orașului.

Concursul a fost organizat de Daisler Print House (www.daisler.ro). La elaborarea temei, constituirea materialului suport si elaborarea regulamentului, domnul Daiszler s-a consultat cu arh. Dan Clinci, in calitatea acestuia de coordonator al GL Concursuri al Filialei teritoriale Transilvania a OAR. Astfel, baza pe care s-a conturat organizarea concursului a fost construită in așa fel încât să rezoneze armonios cu procedurile aplicate de Ordin, atunci când acesta este organizator.

Amănunte despre concurs, lucrările participante si cea câștigătoare, se pot găsi aici http://concurs.daisler.ro/

Valenta cea mai importanta a acestui demers pentru dezvoltarea strategica a orașului a constat în faptul că s-a utilizat un sistem de selecție valorică a soluțiilor. Iată ca inițiativa de a genera competiție si de a încredința decizia in mana unui juriu dă rezultate care au ecou în comunitatea urbană. Cel mai important rol al acțiunii a fost faptul ca orașul gazda, Cluj in speță, s-a distins ca fiind un oraș pionier prin atitudinea modernă de abordare a intervenției, chiar și numai temporare, în spațiul public. Desigur, speranța tuturor este ca acest demers va fi doar deschizătorul de drumuri către o abordare generalizată a întregului spațiu public în astfel de cazuri. Reacția pozitivă a cetățenilor justifică pe deplin organizarea concursurilor care să aibă ca subiect Iluminatul de Sărbători pentru TOATE spatiile publice. Un concurs sau un set de concursuri care să fie lansate din timp (septembrie, octombrie) și care să genereze un oraș iluminat inventiv, pledând pentru atitudine corectă față de spațiului public. Deocamdată este un început minunat!

L-am întrebat pe domnul Ovidiu CÂMPEANU, managerul de proiecte strategice a municipiului Cluj Napoca, cum vede lucrurile acum , după punerea in opera a conceptului rezultat in urma concursului: ”Am salutat inițiativa societății civile, mai exact a domnului Andi Daiszler (n.r. Manager Daisler Print House). Am ales împreuna cu domnia sa Piața Mihai Viteazu. Concursul ni s-a părut o idee foarte bună, ne-am bucurat ca a fost un succes, ca au fost participanți si, desigur, ne-am bucurat ca reacția clujenilor a fost extrem de pozitivă.

R: Veți continua organizarea de concurs pe această temă și in anii următori?

Sigur. Având in vedere experiența de anul acesta, ne gândim să alegem si anul viitor câteva spații publice pe care sa le amenajam in urma unor proceduri similare (n.r. concurs de idei/soluții) in parteneriat cu societatea civilă.”


Inițiatorul concursului si susținătorul acestuia, cel care a dus ideea de la un capăt la celălalt, este domnul Andi DAISZLER. Credem că faptul că un investitor privat ia hotărârea de a se implica, nu numai cu resursele de timp, ci si cu cele materiale (Daisler Print House a oferit premiul in valoare de 1000 euro), in dezvoltarea orașului și mai ales faptul ca decide ca aceasta implicare capătă cea mai buna formă prin organizarea unui concurs este un semn de maturizare a societății civile, un semn de racordare la o mentalitate de avangardă.

Iată ce scrie Andi DAISZLER pe pagina sa de facebook, https://www.facebook.com/andi.daiszler/posts/1080256578674810?notif_t=like_tagged: 

Se întâmplă pentru prima dată în Cluj ca o piață publică să fie decorată de Crăciun prin intermediul unui concurs public de idei. Și din cunoștințele mele, e prima oară când un astfel de concurs are loc în țară. În piața Mihai Viteazu au fost montate globuri luminoase care pur și simplu te atrag și te încălzesc. Designul simplu te poftește la plimbare într-o piață abandonată până nu demult de toată lumea. Să mergeți să o vedeți smile emoticon Mulțumesc Neon Lighting Cluj pentru implementarea proiectului “Snowballs” la timp. Mulțumesc Emil Boc (Pagina Oficiala) și celor din Primăria Cluj-Napoca pentru încredere și parteneriat, în special lui Ovidiu Câmpeanu pentru deschidere, mulțumesc Diana Siminic și Barbu George Precup pentru implicare, la fel cum le mulțumesc tuturor juraților și concurenților care s-au înscris la primul concurs de acest fel. Mulțumesc și ZAIN - Design Expressions, Răzvan Luca și Dan Clinci și nu în ultimul rând mulțumesc tuturor celor care ați apreciat efortul. O idee și o inițiativă de a schimba Clujul în bine marca Daisler Print House, care merită să revină și anul viitor, nu credeți?”

Interesant in acest concurs, este faptul că cei doi câștigători ai premiului și, implicit, al dreptului de a-și pune in opera viziunea, sunt doi arhitecți stagiari ai Filialei teritoriale Transilvania, arh.st. Diana SIMINIC si arh.st. Barbu PRECUP.

Și mai interesant este faptul că cei doi tineri arhitecți au asistat la simpozionul CONCURSUL, ORAȘUL, RÂUL, APA Simpozion de arhitectura si urbanism  https://www.facebook.com/events/930145760383888/, simpozion care a fost echivalat cu a cincea sesiune de Formare Continuă și organizat de filială in 16 octombrie 2015. In cadrul acestui simpozion, s-a urmărit reliefarea avantajelor pe care participarea la concurs le poate aduce arhitecților tineri: afirmare profesională, șansa de a-și face remarcat potențialul chiar dacă nu câștigi, capacitarea efortului creativ prin expunere la competiție deschisă, păstrarea vie a necesitații de a fi mereu “în priză” cu ceea ce e actual in gândirea și expresia de arhitectură și până la, de ce nu, șansa de a câștiga un premiu in bani sau poate chiar de a deveni autorul lucrării premiate.

Foarte încurajatoare în aceasta direcție a fost prezentarea tinerilor arhitecți Cristina Pișleag si Vlad Creoșteanu, care au vorbit despre cât de mult a însemnat pentru dezvoltarea lor profesională faptul ca au avut șansa să își înceapă cariera in cadrul unei firme de arhitectură, care le-a oferit șansa de a participa la concursuri. La nu mai puțin de optsprezece concursuri in șase ani! Audienții au fost foarte impresionați de aceasta experiență.

Am adresat câteva întrebări celor doi câștigători acum, după ce proiectul lor de concurs a fost pus deja in operă:

R: Ce v-a determinat să participați?

Ne-am pus problema să participam la concurs de când am văzut afișul Lights On. Am asistat apoi la o conferința in cadrul cursului de formare pentru arhitecții stagiari organizat de OART, in care doi tineri arhitecți ne-au prezentat avantajele participării la concursuri si experiența lor si asta ne-a determinat să ne apucăm de treabă.”

R: Cum vă simțiți acum, când proiectul vostru este pus in practică?

“Ne pare bine când primim feedback pozitiv din partea clujenilor. Trebuie să recunoaștem că am avut emoții pentru “judecata publică” din piață. Totuși, e încurajator să vedem atâta interes si susținere în mediul online pentru acest demers nou in peisajul clujean.”

R: Exista motivație pentru arhitecți de a participa la concurs de arhitectură?

 “Sigur că există, dar credem ca depinde de la o persoana la alta. Dacă concursurile se pun in aplicare si, pe deasupra, se primesc și premii, atunci merită participat cu siguranță. Mai mult, faptul că un concurs iți tine spiritul de competiție activ și latura creativă în formă ar trebui să fie o motivație solidă.”

 

Credem ca această înlănțuire de evenimente este deosebit de sugestivă pentru ceea ce strategia pentru concursuri a OAR dorește să transmită membrilor: participarea la concursul de arhitectură este o oportunitate care trebuie valorificată cu orice ocazie. Iată ca, în cazul tinerilor noștri colegi din Cluj, participarea s-a soldat cu punerea in operă a conceptului lor într-un spațiu public major, situat in centrul unui oraș mare. Este o șansă valorificată. O recomandare meritorie in CV-ul oricărui arhitect, dar a cărei importanță este exponențial mai ridicată în cazul CV-ului unui arhitect care se afla la început de drum.

 

Articol de arh. Dan CLINCI

Imagini cu Piața amenajata in urma concursului aici:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1080254082008393&set=pcb.1080256578674810&type=3&theater