3:01PM

Forumul internațional al tinerilor arhitecți

Flers, Franța, 7-18 decembrie 2015

 

Prezentăm spre informare raportul elaborat de dna arh. Ioana Catalina Varzaru în urma participarii sale la cel de-al 12-lea Forum International al Tinerilor Arhitecți (Flers, Franța, 7-18 decembrie 2015), fiind selectată între cei 25 de participanți dintr-un total de 79 de candidaturi.

Evenimentul, organizat de Consiliul International al Arhitecților Francezi (CIAF), Secție Membră a Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA), în colaborare cu Federația Mondială a Tinerilor Arhitecți (FMJA), s-a bucurat de sprijinul UIA, având ca tema Flers, o metropolă rurală în curs de urbanizare, iar ca obiectiv identificarea soluțiilor ce favorizeaza redefinirea centrului orașului ca element structural.

Ordinul Arhitecților din România a sprijinit participarea dnei arh. Ioana Catalina Varzaru la aceasta manifestare prin suportarea cheltuielilor de transport internațional, cazarea și masa fiind asigurate de orgnizatori.

Citește raport integral

12:02PM

Manifest pentru arhitectură responsabilă

Consiliul Arhitecților din Europa (ACE), Uniunea Internațională a Arhitecților (UIA), Consiliul Național al Ordinului Arhitecților din Franța (CNOA) și Consiliul Internațional al Arhitecților Francezi (CIAF) propun un Manifest care exprimă angajamentul arhitecților de a aborda provocările determinate de schimbările climatice.

Manifestul va fi prezentat oficial și discutat în cadrul conferinței internaționale ”Arhitectura, climatul viitorului”, care va avea loc la Cité de l’ Architecture din Paris, pe 30 nov. 2015, în ziua deschiderii Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP21).

Manifestul cuprinde recomandări esențiale pentru abordarea schimbărilor climatice prin intermediul mediului construit, atât din punct de vedere urbanistic, cât și al construirii. Se reamintește ca arhitectura, pe termen mediu si prin costuri reduse, este un factor determinant în procesul de reducere a emisiilor de gaze de sera si de adaptare a societății la efectele secundare inevitabile ale schimbărilor climatice.

Prin acest Manifest, cele patru organizații cer aplicarea de politici ferme pentru stoparea extinderii necontrolate a orașelor, eradicarea inechității privind alocarea resurselor, reducerea migrației climatice, anticiparea expunerii la riscuri naturale sau industriale si încetarea exploatării neraționale a resurselor naturale pe glob.

Manifestul poate fi semnat de arhitecți, în nume personal.

MANIFESTO FOR RESPONSIBLE ARCHITECTURE

6:40PM

Buletin Informativ ACE Nr. 2/2014

Va transmitem mai jos Buletinul Informativ ACE Nr. 2/2014 referitor la rezultatele celui de-al 12-lea studiu privind tendintele economice la nivel european, care confirma semnele anterioare de redresare a pietei de arhitectura, anuntate in studiul precedent. Cu toate acestea, situatia este mult diferita de la o tara la alta.

Exista, prin urmare, tendinte incurajatoare in cadrul profesiei si pe piata de arhitectura. In ultimul an, numarul respondentilor care estimeaza ca situatia prezenta a birourilor de arhitectura este buna sau foarte buna a fost mai mult decat dublu, crescand de la 9,1% in ianuarie 2013 la 21,9% in ianuarie 2014. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre respondenti considera inca situatia prezenta ca fiind rea sau foarte rea.

Se inregistreaza diferente mari intre piata de arhitectura din Europa Centrala si de Sud si Europa de Nord: in tarile din prima categorie, piata pare sa stagneze, in timp ce in Norvegia, Suedia si Finlanda, situatia este foarte buna.

Studiul de fata a fost realizat in decembrie 2013 si ianuarie 2014, beneficiind de peste 4 600 de raspunsuri. Aceste studii sunt efectuate de ACE de doua ori pe an, pentru a-i permite sa obtina o imagine a naturii si proportiilor crizei economice in domeniul arhitecturii.  

Studiul complet se gaseste in atasament sau se poate accesa dand clic pe 

Read the full survey results on the ACE website

4:27PM

Studiu ACE tendinte economice august 2013

Consiliul Arhitectilor din Europa (ACE) continua sa examineze, de doua ori pe an, impactul crizei economice si financiare curente asupra profesiei de arhitect in Europa. Ultimul studiu, cel de-al unsprezecilea, a fost elaborat in luna august 2013, pe baza raspunsurilor, la un scurt chestionar, ale arhitectilor din intreaga Europa.

Mai jos gasiti Comunicatul de Presa pe aceasta tema si puteti accesa Studiul ACE privind tendintele economice, in l. engleza.

Studiul ACE - limba engleza


11:56AM

Studiul ACE - Studiul sectorial 2012 privind profesia de architect in Europa

CONSILIUL ARHITECTILOR DIN EUROPA

 

COMUNICAT DE PRESA 3/2013

Publicarea Studiului sectorial ACE

Situatia profesiei de architect in Europa in 2012

 

Studiul sectorial 2012, comandat de Consiliul Arhitectilor din Europa, demonstreaza ca profesia este inca afectata de criza economica. Desi proportia declinului este in regres, arhitectii au fost nevoiti sa se adapteze situatiei curente.

Ce-a de-a treia editie a Studiului sectorial ACE confirma faptul ca arhitectii au fost grav afectati de criza economica europeana. Intre 2008 si 2012, productia din domeniul constructiilor a scazut intr-un ritm mai rapid decat Produsul Intern Brut, iar piata de arhitectura a continuat sa se contracte intr-o masura mai mare decat scaderea productiei. In paralel cu ritmul scazut al pietei, numarul arhitectilor a crescut, avand ca rezultat o neconcordanta intre oferta si cerere: mai multi arhitecti sunt in cautarea unui volum de munca mai mic.

Acest climat nefavorabil a avut un impact negativ asupra volumului de munca, salariatilor si nivelului de profit. Cu toate acestea, exista indicii ca situatia se stabilizeaza. Cel mai mare regres s-a inregistrat in perioada dintre primele studii, in 2008 si 2010 – de atunci, declinul s-a diminuat. Veniturile arhitectilor tind sa se stabilizeze in prezent, iar profiturile brute ale birourilor de arhitectura au crescut, indiferent de marimea acestora.

Pentru a depasi aceasta criza economica, arhitectii s-au adaptat acestei “normalitati noi”. Studiul indica faptul ca birourile mari si-au redus personalul, iar mai multi arhitecti lucreaza in prezent cu norma redusa. In acelasi timp, numarul micro-birourilor a crescut, deoarece noii arhitecti disponibilizati si-au creat birouri proprii.

Cu toate acestea, rezultatele variaza de la tara la tara – si se remarca o discrepanta intre nord si sud. In timp ce, in unele tari europene nordice si centrale, productia din domeniul constructiilor a reinceput sa creasca, in multe tari din sud, volumul constructiilor continua sa scada.

Acest studiu compileaza si date statistice despre arhitecti si birourile lor. Se estimeaza ca numarul total al arhitectilor din Europa-33 este de 549 000, dintre care 36% sunt femei si 40% au sub 40 de ani. O treime dintre respondenti s-au declarat “foarte” sau “deosebit” de apreciati de catre publicul general, iar mai mult de jumatate “foarte” sau “deosebit” de apreciati de catre clienti.

Studiul sectorial ACE din 2012 acopera in prezent 95% din profesia de architect din Europa, actualizand datele studiilor din 2008 si 2010 si bazandu-se pe mai mult de 27 000 de raspunsuri primite de la arhitectii stabiliti in 25 de state membre ACE. Prima sectiune a studiului se axeaza pe profesie, piata si birouri de arhitectura, in timp ce partea a doua cuprinde 28 de diagrame cu date referitoare la fiecare tara.

Rezultatele complete ale studiului le puteti gasi si pe website-ul ACE la urmatoarele adrese:

 http://www.ace-cae.eu/public/contents/index/category_id/251/language/en - in l. engleza

si

http://www.ace-cae.eu/public/contents/index/category_id/251/language/fr - in l. franceza