S-a finalizat proiectul de includere a datelor despre 20 de cladiri realizate in Romania in perioada 1930-1977, in site-ul 

DoCoMoMo - sectiune a Uniunii Internationale a Arhitectilor pentru cercetarea, conservarea si promovarea patrimoniului arhitectural al secolului XX. http://www.archi.fr/UIA/index.php?langue=en

In anul 1999, Ministerul Culturii si Comunicatiilor din Franta, Directia de Patrimoniu (DAPA), Uniunea Internationala a Arhitectilor si Centrul  National pentru Cercetare Stiintifica din Franta (CNRS) au semnat un acord de dezvoltare a unui index online al realizarilor arhitecturale ale secolului XX din intreaga lume. Pentru a imbogati si amplifica site-ul, partenerii initiali au semnat in 2008 un nou acord prin care se consfintea alierea unui nou partener la aceste eforturi si angajamente: DoCoMoMo International (Comitetul International pentru Documentarea si Conservarea cladirilor, siturilor si cartierelor Miscarii Moderniste) http://www.docomomo.com/  Activitatea organizatiei DoCoMoMo International se desfasoara in patru domenii: inventariere, tehnologie, urbanism&peisaj si educatie&teorie.

Noua forma a site-ului UIA/DoCoMoMo a fost lansata cu ocazia celui de-al 23-lea Congres al UIA din Torino, in 2008. Proiectul continua prin promovarea patrimoniului arhitectural al secolului XX cu noi functionalitati: documente educationale, descarcarea de reproduceri digitale, noi forme atractive de a disemina informatia si activitatile din domeniu.

Fisele standard DoCoMoMo ale celor 20 de cladiri au fost elaborate in cadrul unui proiect al Fundatiei Culturale Inforom, finantat de Administratia Fondului Cultural National, de catre o echipa de 6 istorici de arhitectura, sub coordonarea stiintifica a prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, reprezentantului national al Comitetului UIA/DoCoMoMo. La initiativa Fundatiei, s-a realizat un nou site DoCoMoMo Romania, unde cei interesati in arhitectura moderna romaneasca pot accesa informatie consistenta despre cele 20 de cladiri.

Pornind de la experienta proiectului de promovare a celor 20 de cladiri cercetate in vederea clasarii ca monument istoric, in programul “5+5 cladiri pentru patrimoniul cultural national” http://www.inforom-cultural.ro/5+5/, desfasurat de Fundatia Culturala Inforom in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania, echipa proiectului intentioneaza relansarea unui grup de lucru, afiliat Ordinului Arhitectilor din Romania, care sa participe la proiectele si activitatea organizatiei internationale UIA/DoCoMoMo. Acest grup de lucru va coopta specialisti, cadre didactice, cercetatori, iubitori de patrimoniu arhitectural modern.

Va invitam sa accesati site-ul DoCoMoMo Romania. www.docomomo.ro