15 februarie 2016

Ordinul Arhitecților din România și KPMG Advisory,

umăr la umăr în beneficiul arhitecturii

 

București, 11 februarie 2016 – Ordinul Arhitecților din România și-a setat ca obiectiv principal pe termen mediu și lung atingerea statutului de partener obligatoriu al administrației în beneficiul arhitecturii și al societății, menit să reprezinte un nou tip de arhitect român – un profesionist cu viziune culturală, responsabil și angajat social într-un cadru economic și profesional favorabil acestei evoluții. Un deziderat nobil, într-un context de mare complexitate și importanță pentru comunitatea profesională, care necesită un amplu și profund proces de eficientizare și de transformare a organizației, demarat alături de KPMG Advisory, partener strategic în proiect.

citește comunicat

__________________________________________________________________________

Proiectul O.G. de modificare a Legii nr 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect

inițiator: MDRAP

dezbatere publică: 7 - 17 ianuarie 2016

comunicat OAR

Recent, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a supus dezbaterii publice proiectul Ordonanței Guvernului de modificare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea și funcționarea profesiei de arhitect (disponibil AICI).

Față de această propunere de modificare, OAR publică un comunicat privind demersurile întreprinse de Ordin în elaborarea acestui proiect, precum și poziția organizației referitor la propunerea de modificare a legii menționate, prezentată de MDRAP.

 

Ref: proiectul Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, suspus dezbaterii publice de către MDRAP, inițiator

15 ianuarie 2016

Comunicat. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a publicat pe site-ul propriu în 7 ianuarie 2016 proiectul de ordonanță a Guvernului de modificare și completare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect, republicată, în virtutea derulării consultării publice prevăzute de lege.

Față de intențiile MDRAP de modificare a legii amintite, reprezentanți desemnați ai Ordinului Arhitecților din România au colaborat, pe parcursul lunilor septembrie-decembrie 2015, cu funcționari din cadrul Ministerului pentru elaborarea unui proiect de modificare și completare a Legii nr. 184/2001, republicată. Astfel, OAR a transmis o primă propunere de modificare și completare a legii în 21 octombrie 2015.

Dezbaterile în vederea modificării legii au continuat cu observații și amendamente, iar în data de 7 ianuarie 2016, proiectul de ordonanță a fost supus de Minister dezbaterii publice, într-o formă complet diferită de rezultatul colaborării de până atunci dintre MDRAP și OAR.

OAR a revenit cu observații și amendamente la proiectul ordonanței menționate, propuneri transmise Ministerului prin adresă oficială în 11 ianuarie 2016. Răspunsul primit din partea doamnei Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP, în 14 ianuarie 2016 impune continuarea dezbaterilor, deoarece forma actuală a proiectului este, din punctul de vedere al OAR, inacceptabilă și cu consecințe grave asupra exercitării profesiei de arhitect.

OAR subliniază importanța maximă a legislației pentru buna desfășurare a profesiei de arhitect și a mediului construit.

Rămâne disponibil prin furnizarea de expertiză și aport profesional la elaborarea inițiativelor legislative în acest domeniu.

OAR își exprimă certitudinea că reprezentanții MDRAP înțeleg implicațiile cadrului legislativ asupra profesiei de arhitect și a sectorului de construcții din România, un domeniu strategic pentru funcționarea economiei și a societății românești.

Arh. Șerban Țigănaș, președinte

__________________________________

PETIȚIE CĂTRE OAR

În luna noiembrie 2015, OAR a primit o petiție publică prin care un grup de 81 de arhitecți (la acea dată) au propus o serie de masuri pe care, în opinia proprie, OAR le poate lua pentru a îmbunătăți calitatea proiectelor de arhitectură și, implicit, a clădirilor din România.


Publicăm alăturat răspunsul domnului arh. Șerban Țigănaș, președintele OAR, la propunerile transmise în cadrul acestei petiții.

RĂSPUNS PETIȚIE_noiembrie 2015

___________________________________________

RIFF International Architecture Expo Conference

Roofs, Insulations, Façades

26, 27 octombrie 2015, Radisson Blu Hotel București


______________________________________

 

Un parteneriat pentru calitatea spațiului medical românesc

Colegiul Medicilor din România și Ordinul Arhitecților din România au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea calitatății spațiului medical românesc.

Pentru prima oară în România, cele două profesii, medici și arhitecți, se vor reuni în cadrul unui proiect unic de comunicare interprofesională, pe o tematică de maxim interes în contextul actual: calitatea spațiului medical românesc.

BUILDING HEALTH BUCHAREST INTERNATIONAL FORUM 2015, proiect realizat sub egida Colegiului Medicilor din România și a Ordinului Arhitecților din România, va aduce împreună la București, pe 22 octombrie, peste 200 de medici și arhitecți, manageri din sănătate, lideri ai celor două profesii, lideri ai școlilor de arhitectură și medicină, lideri ai mediului instituțional, alături de speakeri internaționali de excepție. Forumul internațional este rezultatul parteneriatului strategic încheiat recent între cele două organizații profesionale.

„Suntem bucuroși de încheierea acestui parteneriat, având ca principal obiectiv comun promovarea valorilor și a modelelor profesionale, a leadership-ului profesional și a exemplelor de bună practică din mediul profesional românesc, a rolului profesiilor în construcția unei societăți sănătoase și a calității spațiului medical românesc. Atât medicii cât și arhitecții exercită o profesie liberală; noi, medicii, ne dorim ca activitatea și dezvoltarea noastră profesională să se desfășoare într-un spațiu adecvat tehnic și arhitectonic și avem convingerea că putem contribui la aceasta prin parteneriatul pe care l-am încheiat cu Ordinul Arhitecților din România”, a declarat domnul dr. Gheorghe Borcean, Președintele Colegiului Medicilor din România.

“Suntem extrem de optimiști în ceea ce privește parteneriatul pe care l-am realizat cu Colegiul Medicilor pentru organizarea BUILDING HEALTH BUCHAREST INTERNATIONAL FORUM în luna octombrie.  Întâlnirea celor care realizează actul medical cu cei care pot configura spațiile pentru acesta, dar și pentru recuperarea și tratamentul pacienților, își propune să conducă la inițiative care să vizeze catalizarea voinței politice, pe de o parte, și a standardului ridicat pentru practicile din domeniul asigurării, reabilitării și generării de spații pentru sănătate. Avem convingerea că acest pas este un început important pentru o colaborare benefică a celor două profesii, cu un singur scop: mai bine pentru oameni”, a declarat domnul arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România.

BUILDING HEALTH BUCHAREST INTERNATIONAL FORUM 2015 va reuni în premieră medicii și arhitecții români, într-un eveniment reprezentativ pentru mediul profesional și pentru spațiul medical românesc. Forumul este singurul de acest gen din România și din Europa de Est.

____________

BUILDING HEALTH BUCHAREST

Concluzii și idei de dus mai departe
Pe 22 octombrie a avut loc la Athénée Palace Hilton Bucharest Hotel primul eveniment din România dedicat calității spațiului medical, un proiect realizat sub egida COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA și a ORDINULUI ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA, creat de BORO PR & COMMUNICATION, care a reunit 253 de medici și arhitecți, manageri din sănătate și furnizori de soluții: Building Health Bucharest International Forum 2015.
Boro Communication prezintă un raport al evenimentului, o imagine de ansamblu a participării, a problemelor ridicate și, poate cel mai important, a soluțiilor propuse:

 

CUM A FOST LA PRIMA EDIȚIE DE BUILDING HEALTH BUCHAREST, octombrie 2015

________________________________

Poziția Ordinului Arhitecților din România față de noul Cod Fiscal, 2015

- comunicat oficial -

Miercuri, 24 iunie a.c., Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind noul Cod Fiscal. Acesta aduce o serie de noutăți în domeniul cadrului construit și în cel al exercitării profesiilor liberale. Ordinul Arhitecților din România s-a implicat în dezbaterea noii legi, oferind argumente Ministerului Finanțelor Publice și Parlamentului privind anumite reglementări. Următorul pas în procesul legislativ este promulgarea Codului Fiscal de către Președintele României. Odată promulgat, noul Cod Fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Demersuri întreprinse de OAR în cadrul procesului legislativ privind Codul Fiscal 2015

Amendamente susținute de OAR la proiectul noului Cod Fiscal 2015

_______________________

Comunicat de presă UPLR

INDEPENDENȚA - ESENȚA ACTIVITĂȚII NOASTRE

_______________________

Punct de vedere al OAR referitor la proiectul de lege privind Codul Fiscal 2015

_______________________

Scrisoare deschisă adresată domnului Gabriel Liiceanu

_________________________________

Comunicat de presa norme metodologice urbanism

Scrisoare deschisa catre Primarul General al Capitalei

Scrisoare deschisa pentru salvarea sitului Rosia Montana