HAIKU MINCU

 

 

4:33PM

Sambata 15 iunie 2013 Tur ghidat Ion Mincu

 

Traseu pietonal sau de biciclete, care descoperă vizitatorilor creațiile arhitectului Ion Mincu - arhitectul român care a crezut în practicarea arhitecturii ca artă. 
Obiective: 
1. 11.00/12.00 Cimitirul Bellu, poartă principală: vizitare cavouri proiectate de Ion Mincu și mormântul arhitectului - tur ghidat la ora 11.00 și la ora 12.00
2. Palatul de Justiție și Biserica Stavropoleos - ghidați de aplicație (pentru biciclete)
3. 14.00/14.30 Casa Petrașcu și Casa Monteoru (Calea Victoriei) - casa Monteoru este deschisă și turul este ghidat.
4. 14.30/15.00 Casa Vernescu (Calea Victoriei) - casa este deschisă și turul va fi ghidat.
5. 15.30 Școala Centrală - este deschisă și turul ghidat.
6. 16.00 Casa Mincu - este deschisă și turul ghidat.

Coordonatori: arh. Monica Lotreanu, istoric de artă Oana Marinache, arh. Alexandra Mihailciuc.

Traseul de sâmbătă urmărește aplicația Following Mincu, accesibilă pe smart phone, prin care arhitectul Ion Mincu este descoperit şi înţeles prin intermediul proiectelor sale de arhitectură.

Aplicația descrie traseul pana la destinație, oferă informaţii detaliate obiective și recreează atmosfera de epocă prin prezenţa unor fotografii de arhivă.

12:08PM

In memoriam Ion Mincu

 

Joi, 6 decembrie 2012, a fost oficiată slujba de pomenire a arhitectului Ion Mincu, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a renumitului arhitect - 6 decembrie 1912. Momentul a fost susţinut de părintele ieromonah Iustin Marchiş, în biserica Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti, la iniţiativa Ordinului Arhitecţilor din România.

Exact în acelaşi timp, la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Piaţa Unirii din Focşani a avut loc o slujba specială în memoria şi pentru sufletul lui Ion Mincu, originar din acest loc. Această slujbă a fost organizată de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Vrancea, cu participarea prefectului judeţului Vrancea, Cătălin Popescu.

Cateva articole din presa focsaneana: 

6:18PM

Ion Mincu - 6 decembrie 2012

Un moment de mare intensitate emotionala ce va marca Anul Arhitect ion Mincu este slujba de pomenire oficiata de parintele ieromonah Iustin Marchis, in biserica Manastirii Stavropoles (la restaurarea si intregirea careia a lucrat Arh. Mincu), Str. Stavropoleos nr. 4 din Bucuresti, in data de 6 decembrie 2012, la ora 12.15.

Anuntul este si o invitatie catre arhitecti de a participa, cu prezenta sau cu gandul, la comemorarea celor 100 de ani (6 decembrie 1912) trecuti de la moartea arhitectului.

O slujba de pomenire se va savarsi exact in acelasi timp in orasul natal al lui Ion Mincu, Focsani, la biserica Sf. Ioan Botezatorul din Piata Unirii, organizata la initiativa Directiei de Cultura si Patrimoniu National a Judetului Vrancea.

12:25PM

Ion Mincu - Academician Post-mortem 

(Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

In cadrul adunarii generale a membrilor Academiei Romane din ziua de 15 noiembrie 2012, printre altii, Ion Mincu a fost ales membru post-mortem.

Aceasta ridicare in rang academic, face din momentul comemorarii centenarului mortii un eveniment cu si mai mare amploare.

Puteti citi aici comunicatul de presa al Academiei Romane.

 

 

 

2:07PM

Imagini de la vernisajul expozitiei de fotografie MINCU - UN SECOL INAINTE

Vernisajul expozitiei de fotografie Mincu - Un secol inainte, a avut loc pe 14 noiembrie 2012, la ora 18.00 la Casa Mincu.


Si cateva imagini filmate aici