60 DE BISERICI DE LEMN

AUTOR. Ordinului Arhitecţilor din România.

COORDONATOR DE PROIECT. Serban Sturdza - arhitect, Ioana Alexe - arhitect.

PERIOADA DE DESFĂŞURARE A PROIECTULUI. 1 septembrie 2009 - Prezent

OBIECTIVE :

Sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei, aria limitrofă arcului carpatic, constituie în context european un spaţiu identitar puternic. Frecvenţa, diversitatea, calitatea monumentelor, ocupaţiile şi meşteşugurile tradiţionale alături de peisaj formează un patrimoniu şi un bun comun european. Cu toate acestea în comparaţie cu zone similare din punct de vedere al  valorii culturale şi economice (Nordul Moldovei, Maramureş sau Delta Dunării), sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei sunt puţin cunoscute iar investiţiile, cu rare excepţii au fost reduse. Bisericile de lemn pot constitui un grup compact de monumente, care alaturi de alte obiective contribuie la promovarea turismului cultural in Romania si astfel la revigorarea economica a zonelor rurale.

In Sudul Transilvaniei si Nordul Olteniei in judetele Hunedoara, Sibiu, Gorj si Valcea au fost identificate de catre fundatia Dala in perioada 2007-2009, 60 de biserici din lemn, toate clasate monument istoric in categoria A si B care se afla intr-o stare de degradare extrem de avansata, unele dintre ele in stare de colaps.

Doua dintre ele, cea de la Almasu Mic si Tomnatecul de Sus, judetul Hunedoara, s-au daramat in 2009. Majoritatea, pe langa detalii de arhitectura remarcabile, au mari suprafete de pictura de valoare.

Monumente obijnuite si firesti in peisajul rural, spectaculoase pentru mentalul urban, bisericile de lemn se supun unui devastator timp al nepasarii noastre. Multe dintre bisericile de lemn din judetele Sibiu, Hunedoara, Mures, Gorj, si Valcea sunt in momentul de fata intr-un semi abandon. In ultimii ani ele au fost devalizate in repetate randuri, pierzandu-se astfel un important patrimoniu mobil aflat in proprietatea comunitatilor locale.

Departe de a mai fi un simbol al unitatii nationale, al geniului popular, fiecare monument are o istorie aparte, una legata de legile contemporane.

Precaritatea monumentelor, dispariţia accelerată a ocupaţiilor, meşteşugurilor şi a resursei umane locale este în acord cu gradul nostru de implicare, cu investiţiile alocate de statul român şi cu blocajele existente în momentul de faţă în accesarea fondurilor structurale europene pentru astfel de proiecte.

În actuala conjunctură europeană investiţia în patrimoniu rural ar genera revigorarea economică şi socială a unei zone culturale omogene Sudul Transilvaniei si Nordul Olteniei.

Rezultate preconizate:

Credem ca proiectele de interventie de urgenta sunt vitale. Alaturi de acestea, este necesara o strategie pe termen lung, sustinuta de legi care sa protejeze acest patrimoniu aflat in pericol sa dispara. Precaritatea monumentelor, dispariţia accelerată a ocupaţiilor, meşteşugurilor şi a resursei umane locale este în acord cu gradul nostru de implicare, cu investiţiile alocate de statul român şi cu blocajele existente în momentul de faţă în accesarea fondurilor structurale europene pentru astfel de proiecte.

Implicarea mesterilor locali : fierari, sitari, pietrari, dulgheri, in proiecte de interventie de urgenta sau de restaurare este benefica atat pentru calitatea lucrarilor de executie cat si pentru recuperarea ocupatiilor traditionale.

O interventie de urgenta asupra bisericilor, ar putea recupera interesul comunitatilor locale pentru propriul patrimoniu si implica mesterii locali si revigora economic zonele rurale.

Implicarea in acesta actiune a studentilor de la arte si arhitectura, in incercarea de a forma specialisti in domeniu cu alta mentalitate decat cea actuala.

OAR impreuna cu partenerii sai : EVADEAZACUNOI, GORJ ADVENTURE, ASOCIATIA ARTIS PERITIA si cativa voluntari implicati, au dezvoltat un nou concept de turism pentru o regiune extrem de valoroasa din punct de vedere turistic, inca nevalorificata.

Acest proiect integreaza ideea ecoturismului, propunand descoperirea unei regiuni a carei natura a ramas in multe locuri neatinsa. Vei putea vizita bisericile din lemn, necunoscute sau abandonate, vei intra in contact cu mestesugurile valoroase, uitate in timp si vei avea oportunitatea sa practici activitati deosebite in armonie cu relieful Gorjului. Acolo iti propunem trasee, rafting, catarare, canyoning, speologie, activitati care ne pun din nou in contact cu natura, acea natura care ne ofera atatea si careia ii intoarcem spatele atat de des.


Mai multe detalii pe : http://60-project.blogspot.com/